poniedziałek, 26 stycznia 2015

POLĘDWICZKA POD PIERZYNKĄ ZE SZPINAKU


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2


Składniki:
  • 200 g polędwicy wieprzowej,
  • rozmaryn,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • tymianek,
  • papryka ostra,
  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie),
  • opakowanie mozzarelli,
  • 3 płaskie łyżeczki śmietany,
  • 450 g mrożonego szpinaku. 

Przygotowanie:
  • Przygotowuję marynatę do mięsa: siekam drobno dwa ząbki czosnku, następnie mieszam z oliwą, rozmarynem i pieprzem.
  • Polędwicę kroję pod ukosem na plastry około 1,5 cm. Lekko ugniatam dłonią. Każdy solą z obydwu stron, wkładam do marynaty, odkładam na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Siekam pozostały czosnek.
  • Roztapiam łyżkę masła, wrzucam czosnek, smażę do lekkiego zarumienienia się.
  • Do czosnku wkładam szpinak, duszę z przyprawami (sól, pieprz, szczypta rozmarynu i tymianku oraz ostra papryka), do niemal całkowitego wyparowania wody. Dodaję śmietanę, mieszam.
  • Mozzarellę kroję w drobną kostkę, bazylię rwę na mniejsze kawałki, wrzucam do szpinaku, mieszam. Pozostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się sera.
  • Na drugiej patelni roztapiam łyżkę masła, dolewam oliwę z marynaty, dobrze rozgrzewam. Układam kawałki mięsa. Smażę minutę, przewracam na drugą stronę, smażę kolejną minutę. Czynność jeszcze raz powtarzam.
  • Zdejmuję mięso (wcześniej sprawdźcie, czy jest soczyste i różowe w środku - czas smażenia zależy od grubości), przykrywam warstwą szpinaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)