środa, 21 stycznia 2015

PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWYM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 40 dag mielonego,
  • średnia cebula,
  • 1/2 małej cebuli czerwonej,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka curry, 
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki lubczyku,
  • 3 małe ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 małej bułki (wcześniej namoczonej i odciśniętej),
  • 2 łyżki masła,
  • około 600 ml bulionu,
  • płaska łyżka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki śmietany.
Przygotowanie:
  • Cebulę białą siekam, pieczarki kroję w ćwiartki. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli. 
  • Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor. 
  • Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut. 
  • Mąkę dobrze rozrabiam z mlekiem, śmietaną i odrobiną sosu, wlewam do pulpetów i dokładnie mieszam. 
  • Gotuję jeszcze chwilę do momentu zgęstnienia sosu. 
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku.

8 komentarzy:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)