WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 40 dag mielonego,
- średnia cebula,
- 1/2 małej cebuli czerwonej,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1/2 kg pieczarek,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki lubczyku,
- 3 małe ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 1/2 małej bułki (wcześniej namoczonej i odciśniętej),
- 2 łyżki masła,
- około 600 ml bulionu,
- płaska łyżka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 4 łyżki śmietany.
Przygotowanie:
- Cebulę białą siekam, pieczarki kroję w ćwiartki. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli.
- Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor.
- Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut.
- Mąkę dobrze rozrabiam z mlekiem, śmietaną i odrobiną sosu, wlewam do pulpetów i dokładnie mieszam.
- Gotuję jeszcze chwilę do momentu zgęstnienia sosu.
- W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Bardzo lubię takie dania, proste smaki są najlepsze. :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja. :)
UsuńŚwietna propozycja na obiad! Aż mi w brzuchu burczy!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam! :)
UsuńPrawdziwy, domowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę i często takie robię. :) Pozdrawiam!
UsuńFajne kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko. :)
Usuń