WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-6
Składniki:
- 12 skrzydełek,
- 1/5 szklanki sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju,
- większa papryczka chili (czerwona),
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 3 płaskie łyżeczki rozmarynu,
- łyżeczka lubczyku,
- czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka,
- 1,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Czosnek oraz papryczkę chili drobno siekam (wraz z nasionami, chyba, że wolicie wersję łagodniejszą).
- Przygotowuję marynatę z sosu sojowego, oleju, miodu, przypraw, chili i czosnku.
- Wkładam skrzydełka, odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin.
- Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego wraz z zalewą.
- Piekę w 180 stopniach pod przykryciem 50 minut, następnie bez pokrywki około 30 minut (do zarumienienia).
To jeden ze smaczniejszych sposobów na skrzydełka! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, pyszniutkie. :)
Usuń