niedziela, 29 maja 2016

MAKARON Z POLĘDWICZKĄ W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 250 g makaronu mie,
  • mała papryka czerwona,
  • około 350 g polędwiczki wieprzowej,
  • dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • 1 cm posiekanego imbiru,
  • 2 mniejsze ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka oleju;
  • sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego.


























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję według instrukcji.
  • Polędwiczkę oczyszczam z włókien, kroję w kawałki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące.
  • Przygotowuję sos z podanych wyżej składników.
  • Cebulę i paprykę kroję w większe kawałki, czosnek siekam - całość podsmażam około 1-2 minuty na rozgrzanym oleju.
  • Następnie wrzucam imbir i mięso, smażę 4 minuty często mieszając, aby mięso równomiernie się usmażyło.
  • Na koniec wrzucam kapustę, mieszam, powoli dodaję sos, ponownie mieszam. Gotuję kolejne 2 minuty.
  • Całość mieszam z makaronem i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)