WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 250 g makaronu mie,
- mała papryka czerwona,
- około 350 g polędwiczki wieprzowej,
- dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej,
- garść posiekanego szczypiorku,
- 1 cm posiekanego imbiru,
- 2 mniejsze ząbki czosnku,
- mała cebula,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól,
- pieprz,
- łyżka oleju;
- sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego.
Przygotowanie:
- Makaron gotuję według instrukcji.
- Polędwiczkę oczyszczam z włókien, kroję w kawałki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące.
- Przygotowuję sos z podanych wyżej składników.
- Cebulę i paprykę kroję w większe kawałki, czosnek siekam - całość podsmażam około 1-2 minuty na rozgrzanym oleju.
- Następnie wrzucam imbir i mięso, smażę 4 minuty często mieszając, aby mięso równomiernie się usmażyło.
- Na koniec wrzucam kapustę, mieszam, powoli dodaję sos, ponownie mieszam. Gotuję kolejne 2 minuty.
- Całość mieszam z makaronem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)