WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
Składniki:
- około 25 dag polędwicy wieprzowej,
- 80 g makaronu chow mein,
- ząbek czosnku,
- łyżka posiekanego imbiru,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 3 większe pieczarki,
- mały, cienki por,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- olej,
- 2 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki wody,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- szczypta cukru,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso kroję w cienkie paski. Czosnek i szczypiorek drobno siekam.
- Paprykę kroję w paski, pora i pieczarki w cienkie plasterki.
- Makaron sparzam we wrzątku 4 minuty, odcedzam, przelewam zimną wodą.
- Rozgrzewam olej, podsmażam posiekany czosnek i imbir około pół minuty.
- Dodaję mięso, smażę kolejne 2 minuty, następnie wrzucam warzywa (paprykę, pora i pieczarki) i smażę kolejne 3 minuty.
- Dorzucam ugotowany makaron, doprawiam pieprzem i szczyptą cukru, dodaję sos sojowy wymieszany z wodą, dokładnie mieszam, smażę 2 minuty.
- Na koniec doprawiam olejem sezamowym i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)