środa, 11 stycznia 2017

CHOW MEIN Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki:
  • około 25 dag polędwicy wieprzowej,
  • 80 g makaronu chow mein,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka posiekanego imbiru,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 3 większe pieczarki,
  • mały, cienki por,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • olej,
  • 2 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • szczypta cukru,
  • świeżo mielony pieprz.


















Przygotowanie:
  • Mięso kroję w cienkie paski. Czosnek i szczypiorek drobno siekam.
  • Paprykę kroję w paski, pora i pieczarki w cienkie plasterki.
  • Makaron sparzam we wrzątku 4 minuty, odcedzam, przelewam zimną wodą.
  • Rozgrzewam olej, podsmażam posiekany czosnek i imbir około pół minuty.
  • Dodaję mięso, smażę kolejne 2 minuty, następnie wrzucam warzywa (paprykę, pora i pieczarki) i smażę kolejne 3 minuty.
  • Dorzucam ugotowany makaron, doprawiam pieprzem i szczyptą cukru, dodaję sos sojowy wymieszany z wodą, dokładnie mieszam, smażę 2 minuty.
  • Na koniec doprawiam olejem sezamowym i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)