niedziela, 15 stycznia 2017

ZUPA POROWA Z SEREM GRANA PADANO I ZIELENINĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7

Składniki:
  • 3 duże pory,
  • 8 średnich ziemniaków, 
  • większa cebula,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • curry,
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • lubczyk,
  • 100 g kremowego serka topionego.
Dodatkowo:
  • 20 g sera Grana Padano (starty na tarce o małych oczkach),
  • po większej garści posiekanej natki pietruszki i szczypiorku (można również użyć rzeżuchy, kolendry),
  • jajka ugotowane na twardo (jedno do każdej porcji zupy).
Przygotowanie:
  • Pora obieram, myję i kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. Czosnek rozgniatam nożem.
  • Warzywa podsmażam około 3 minuty na maśle z dodatkiem curry, pieprzu cayenne, lubczyku i soli.
  • Zalewam bulionem, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję około 20-25 minut.
  • Warzywa miksuję na krem.
  • Serek topiony łączę z odrobiną zupy, miksuję, wlewam z powrotem. W razie potrzeby zupę doprawiam do smaku.
  • Podaję z tartym serem Grana Padano (można również zrobić wersję bez sera), zieleniną i jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)