WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7
Składniki:
- 3 duże pory,
- 8 średnich ziemniaków,
- większa cebula,
- 1 l bulionu warzywnego,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- curry,
- pieprz cayenne,
- sól,
- lubczyk,
- 100 g kremowego serka topionego.
Dodatkowo:
- 20 g sera Grana Padano (starty na tarce o małych oczkach),
- po większej garści posiekanej natki pietruszki i szczypiorku (można również użyć rzeżuchy, kolendry),
- jajka ugotowane na twardo (jedno do każdej porcji zupy).
Przygotowanie:
- Pora obieram, myję i kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. Czosnek rozgniatam nożem.
- Warzywa podsmażam około 3 minuty na maśle z dodatkiem curry, pieprzu cayenne, lubczyku i soli.
- Zalewam bulionem, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję około 20-25 minut.
- Warzywa miksuję na krem.
- Serek topiony łączę z odrobiną zupy, miksuję, wlewam z powrotem. W razie potrzeby zupę doprawiam do smaku.
- Podaję z tartym serem Grana Padano (można również zrobić wersję bez sera), zieleniną i jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)