WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 400 g makaronu (u mnie świderki),
- 20 dag pieczarek,
- większa cukinia,
- średnia papryka czerwona,
- czosnek niedźwiedzi,
- sól,
- pieprz cayenne,
- 15 dag tartego sera żółtego,
- mała cebula (drobno pokrojona),
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- puszka krojonych pomidorów,
- ząbek czosnku,
- 1 papryczka chili peperoncini,
- cukier,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
- Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
- Pieczarki, cukinię i paprykę kroję w większą kostkę, podsmażam na łyżce oleju z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu cayenne i czosnku niedźwiedziego.
- Na maśle podsmażam cebulę ze szczypiorkiem. Dodaję pomidory, posiekany czosnek i przyprawy (chili peperoncini wcześniej rozgnieść w dłoniach). Chwilę duszę na małym ogniu.
- Makaron łączę z warzywami i sosem, mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego. Całość posypuję serem.
- Zapiekam w 180 stopniach - 15 minut pod przykryciem, a następnie około 5-7 minut bez pokrywki.
wszelkie zapiekanki u mnie mile widziane na stole:) uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńMy też. :D
Usuń