WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 10 większych ziemniaków,
- 2 kiełbasy śląskie,
- 2 duże cebule,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- 15 dag sera tartego + 4 plastry,
- 300 g śmietany,
- rozmaryn,
- bazylia,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz,
- sól,
- jajko,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry.
- Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę drobno siekam. Podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej do momentu aż się zarumieni.
- Śmietanę mieszam z jajkiem, serem tartym i przyprawami (rozmarynem, bazylią, solą, pieprzem i gałką).
- Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, pozostała kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną.
- Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 25 minut, następnie bez pokrywki w 200 stopniach około 15 minut (do momentu zarumienienia się).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)