czwartek, 2 marca 2017

SCHAB W SOSIE Z MARCHEWKĄ I POREM























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 85 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 6 plastrów schabu,
  • 2 łyżki masła,
  • średni por,
  • średnia marchewka,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 500 ml wody,
  • około 80 ml mleka,
  • czubata łyżeczka mąki,
  • oregano,
  • papryka słodka,
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • curry.

Przygotowanie:
  • Pora kroję w cienkie plasterki, czosnek siekam, podsmażam w garnku na maśle. Zalewam gorącą wodą i sosem sojowym oraz dodaję przyprawy: oregano, papryki, curry.
  • Każdy plaster mięsa przecinam na pół, wkładam do wywaru, gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
  • Marchewkę kroję w kostkę, dodaję do sosu, gotuję kolejne 45 minut.
  • Mięso wyjmuję, sos zagęszczam mlekiem wymieszanym z mąką. Chwilę gotuję, aż sos zgęstnieje, wkładam mięso. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)