WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- około 250 g polędwicy wieprzowej,
- mały por,
- mała marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3/4 średniej papryki czerwonej,
- około 1,5-2 cm imbiru,
- 2 cebule szalotki,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 3 torebki ryżu,
- pęczek posiekanego szczypiorku;
- sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki brązowego cukru (jeśli nie macie, można zastąpić zwykłym), 3 łyżki wody, 5 łyżek ciemnego sosu sojowego.
Przygotowanie:
- Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie w cieniutkie plasterki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Paprykę kroję w większe kawałki, cebulę oraz czosnek siekam, imbir ścieram na tarce o małych oczkach. Pora i marchewkę dzielę na trzy części, następnie kroję wzdłuż, aby powstały bardzo cienkie słupki.
- Przygotowuję sos z podanych składników.
- Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 4 minuty.
- Zdejmuję warzywa z patelni, dodaję kolejną łyżkę oleju, wrzucam mięso. Smażę na dużym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając.
- Wkładam z powrotem podsmażone wcześniej warzywa, mieszam. Wlewam sos w trzech partiach (za każdym razem odczekuję kilkanaście sekund). Mieszam, gotuję jeszcze 2-3 minuty do momentu zgęstnienia sosu.
- Na talerz wykładam ryż, podaję z przygotowaną wieprzowiną i posiekanym szczypiorkiem.
Wygląda smakowicie! I chyba wiem co zrobię jutro na obiad :) / S.
OdpowiedzUsuńp-e-a-c-h-y.com
Dziękuję! :)
Usuńświetne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i polecam wypróbować. :)
UsuńKolorowo i apetycznie 😊
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba. :)
Usuń