WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-6
Składniki:
- 8 większych ziemniaków,
- 1 biała kiełbasa parzona,
- 1 kiełbasa śląska,
- większa cebula,
- łyżka masła,
- barszcz w butelce,
- większa szczypta majeranku,
- sól,
- pieprz (najlepiej świeżo mielony; nie dodawać za dużo),
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 czubate łyżeczki śmietany.
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam około 1 litrem wody, gotuję do miękkości 20-25 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
- W międzyczasie kiełbasy i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia się. Czosnek siekam.
- Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).
- Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek i przyprawy, chwilę gotuję.
- Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)