czwartek, 6 kwietnia 2017

ZALEWAJKA Z DWOMA RODZAJAMI KIEŁBASY



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-6

Składniki:
  • 8 większych ziemniaków,
  • 1 biała kiełbasa parzona,
  • 1 kiełbasa śląska,
  • większa cebula,
  • łyżka masła,
  • barszcz w butelce,
  • większa szczypta majeranku,
  • sól,
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony; nie dodawać za dużo),
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 czubate łyżeczki śmietany.


























Przygotowanie:
  • Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam około 1 litrem wody, gotuję do miękkości 20-25 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
  • W międzyczasie kiełbasy i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia się. Czosnek siekam.
  • Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).
  • Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek i przyprawy, chwilę gotuję.
  • Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)