czwartek, 30 marca 2017

MAKARON Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-10

Składniki:
  • 400 g ulubionego makaronu,
  • 4 duże dojrzałe pomidory,
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki masła,
  • mała pierś kurczaka,
  • opakowanie mozzarelli,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • zioła prowansalskie,
  • cukier.


























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Kurczaka kroję w nieduże kawałki, cebulę i szczypiorek siekam (oddzielam osobno).
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję.
  • Mozzarellę osączam z zalewy, kroję w kostkę.
  • Na maśle podsmażam kurczaka z cebulą z dodatkiem soli i ziół prowansalskich, dodaję szczypiorek, smażę jeszcze przez chwilę.
  • Następnie wrzucam pomidory, dodaję przyprawy: sól, cayenne, zioła prowansalskie i cukier. Duszę kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec wrzucam mozzarellę, mieszam, gotuję do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Całość dokładnie łączę z makaronem.

2 komentarze:

  1. To danie wygląda znakomicie. Z pewnością je kiedyś zrobię. :) Co proponujesz zamiast mozzarelli? bo za nią nie przepadam?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można całkowicie pominąć mozzarellę lub zastąpić serkiem mascarpone. Ewentualnie można dodać niedużą ilość śmietany 30%. Każdą z opcji wypróbowałam i śmiało mogę polecić. :)
      Jeśli jednak będzie opcja całkowicie bez sera, proponuję użycie większej ilości pomidorów lub zmniejszenie ilości makaronu.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)