WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 17 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki:
- 2 małe piersi kurczaka,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- łyżka oleju,
- duża papryka czerwona,
- średnia marchewka,
- puszka ananasów,
- około 2 cm. imbiru,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry).
- sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody.
Przygotowanie:
- Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki.
- Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki.
- Imbir i czosnek bardzo drobno siekam.
- Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam.
- Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące.
- Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję posiekany imbir z czosnkiem.
- Dodaję paprykę i marchewkę, smażę około 3 minuty, często mieszając. Następnie wrzucam ananasa, zwiększam ogień, smażę 2 minuty.
- Wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez kolejne 2 minuty. Na koniec wlewam ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)