czwartek, 30 marca 2017

KURCZAK Z ANANASEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 17 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 2 małe piersi kurczaka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • łyżka oleju,
  • duża papryka czerwona,
  • średnia marchewka,
  • puszka ananasów,
  • około 2 cm. imbiru,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry).
  • sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody.


























Przygotowanie:
  • Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki.
  • Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki.
  • Imbir i czosnek bardzo drobno siekam.
  • Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam.
  • Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące.
  • Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję posiekany imbir z czosnkiem.
  • Dodaję paprykę i marchewkę, smażę około 3 minuty, często mieszając. Następnie wrzucam ananasa, zwiększam ogień, smażę 2 minuty.
  • Wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez kolejne 2 minuty. Na koniec wlewam ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)