WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki na szynkę:
- 350 g szynki wieprzowej,
- 1/4 małej papryki czerwonej,
- sól,
- pieprz cayenne,
- curry,
- zioła toskańskie,
- 2 małe cebule,
- ząbek czosnku,
- olej.
Składniki na ziemniaki pieczone:
- około 10 średnich ziemniaków,
- czosnek niedźwiedzi,
- sól,
- 7 łyżeczek oleju z dodatkiem czosnku i bazylii,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka,
- papryka ostra.
Składniki na ostry sos pomidorowy:
- duży pomidor,
- około 10 listków świeżej bazylii,
- 1-2 papryczki chili peperoncini,
- sól,
- cukier,
- 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki wody,
- 2 cebule szalotki (opcjonalnie zwykłe),
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
- Mięso i paprykę kroję w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekam. Szynkę wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażam na oleju do zarumienienia. Następnie dodaję paprykę. Smażę około 15-20 minut do miękkości mięsa, często mieszając.
- Ziemniaki kroję w kostkę, układam na brytfance, obsypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę około 20 minut w 240 stopniach. W trakcie pieczenia mieszam 2-3 razy.
- Sos: Cebulę siekam bardzo drobno, podsmażam na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i duszę około 5 minut z dodatkiem przypraw i świeżej bazylii, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję koncentrat i wodę, dokładnie mieszam, chwilę gotuję na małym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)