poniedziałek, 27 marca 2017

SMAŻONA SZYNKA WIEPRZOWA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SOSEM POMIDOROWYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki na szynkę:
  • 350 g szynki wieprzowej,
  • 1/4 małej papryki czerwonej,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • curry,
  • zioła toskańskie,
  • 2 małe cebule,
  • ząbek czosnku,
  • olej.
Składniki na ziemniaki pieczone:
  • około 10 średnich ziemniaków,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • sól,
  • 7 łyżeczek oleju z dodatkiem czosnku i bazylii,
  • zioła prowansalskie,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra.
Składniki na ostry sos pomidorowy:
  • duży pomidor,
  • około 10 listków świeżej bazylii,
  • 1-2 papryczki chili peperoncini,
  • sól,
  • cukier,
  • 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki wody,
  • 2 cebule szalotki (opcjonalnie zwykłe),
  • 2 łyżki masła.


























Przygotowanie:
  • Mięso i paprykę kroję w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekam. Szynkę wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażam na oleju do zarumienienia. Następnie dodaję paprykę. Smażę około 15-20 minut do miękkości mięsa, często mieszając.
  • Ziemniaki kroję w kostkę, układam na brytfance, obsypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę około 20 minut w 240 stopniach. W trakcie pieczenia mieszam 2-3 razy.
  • Sos: Cebulę siekam bardzo drobno, podsmażam na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i duszę około 5 minut z dodatkiem przypraw i świeżej bazylii, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję koncentrat i wodę, dokładnie mieszam, chwilę gotuję na małym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)