WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 11 naleśników)
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.
Składniki na naleśniki:
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- 3/4 szklanki mleka,
- mąka,
- sól,
- 2 małe jajka,
- 2 łyżki oleju.
Składniki na farsz:
- większy kawałek ulubionej kiełbasy,
- 1/2 kg pieczarek,
- 2 cebule szalotki (możecie użyć też zwykłej lub całkowicie pominąć),
- 1/2 mniejszej papryki czerwonej,
- puszka pomidorów krojonych,
- zioła prowansalskie,
- pieprz cayenne,
- słodka papryka,
- sól,
- cukier,
- 3 płaskie łyżki śmietany,
- 8 dag tartego sera żółtego,
- bazylia.
Dodatkowo:
- 8 dag tartego sera żółtego,
- opakowanie mozzarelli,
- świeża bazylia.
Przygotowanie:
- Mąkę, sól, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od 3/4 szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, cebulę siekam, pieczarki kroję w półplasterki. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne i papryki słodkiej. Kiedy warzywa z kiełbasą lekko się zarumienią dodaję pomidory, chwilę gotuję na małym ogniu. Doprawiam do smaku solą, cukrem i bazylią. Dodaję śmietanę i ser żółty, dokładnie mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę.
- Na naleśnikach układam farsz, zwijam w rulony, układam na brytfance. Całość posypuję serem żółtym oraz pokrojoną mozzarellą i listkami bazylii.
- Naleśniki zapiekam przez 10-15 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)