sobota, 25 marca 2017

NALEŚNIKI Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI ZAPIEKANE Z DWOMA SERAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 11 naleśników)
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.

Składniki na naleśniki:
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • mąka,
  • sól,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki oleju.
Składniki na farsz:
  • większy kawałek ulubionej kiełbasy,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 2 cebule szalotki (możecie użyć też zwykłej lub całkowicie pominąć),
  • 1/2 mniejszej papryki czerwonej,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz cayenne,
  • słodka papryka,
  • sól,
  • cukier,
  • 3 płaskie łyżki śmietany,
  • 8 dag tartego sera żółtego,
  • bazylia.
Dodatkowo:
  • 8 dag tartego sera żółtego,
  • opakowanie mozzarelli,
  • świeża bazylia.
Przygotowanie:
  • Mąkę, sól, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od 3/4 szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, cebulę siekam, pieczarki kroję w półplasterki. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne i papryki słodkiej. Kiedy warzywa z kiełbasą lekko się zarumienią dodaję pomidory, chwilę gotuję na małym ogniu. Doprawiam do smaku solą, cukrem i bazylią. Dodaję śmietanę i ser żółty, dokładnie mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę.
  • Na naleśnikach układam farsz, zwijam w rulony, układam na brytfance. Całość posypuję serem żółtym oraz pokrojoną mozzarellą i listkami bazylii.
  • Naleśniki zapiekam przez 10-15 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)