piątek, 24 marca 2017

NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I DOMOWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6 (wyszło 17 naleśników)
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.

Składniki na naleśniki:
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • mąka.
Składniki na nadzienie:
  • około 50 dag twarogu półtłustego lub tłustego,
  • cukier puder,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1-2 jajka (w zależności od ich wielkości).
Składniki na polewę:
  • 350 g gorzkiej czekolady,
  • 350 ml śmietany 30%.
* Można zmniejszyć lub zwiększyć proporcje. Ważne, aby zawsze było użyte tyle samo ml śmietany, ile gram czekolady. :)


























Przygotowanie:
  • Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku, ja zrobiłam słodsze nadzienie, ponieważ polewa czekoladowa nie jest zbyt słodka).
  • Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę podzieloną w kostki, chwilę czekam, zdejmuję z ognia, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)