WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- ćwiartka z kurczaka,
- pęczek młodej włoszczyzny,
- kilka ziemniaków,
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
- 1/3 łyżeczki lubczyku,
- 1/2 posiekanego pęczka koperku.
Przygotowanie:
- Do garnka wkładam mięso i wsypuję kaszę, zalewam około 1,5 l wody. Zagotowuję, dodaję sól, gotuję na mniejszym ogniu około 40 minut.
- W międzyczasie ziemniaki i selera kroję w kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz pora w plasterki (lub półplasterki). Z włoszczyzny biorę również po jednej większej gałązce liści selera i pietruszki, siekam.
- Mięso wyjmuję z wywaru, wrzucam warzywa, dodaję lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Na koniec wrzucam do zupy świeży koperek i obrane mięso (jeśli nie macie w planach wykorzystać je do innego dania).
Smacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuń