piątek, 2 czerwca 2017

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-12 
(WYSZŁO 12 BUŁECZEK)

Składniki na ciasto:
  • rozczyn: 25 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka, łyżeczka mąki, łyżeczka cukru;
  • 250 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła (roztopionego i przestudzonego),
  • jajko.
Składniki kruszonki:
  • 10 g zimnego masła,
  • 2 łyżka mąki,
  • 1/2 łyżki cukru.
Dodatkowo:
  • 12 średnich truskawek (pokrojone w plasterki),
  • żółtko rozmieszane z dwoma łyżkami mleka.


























Przygotowanie:
  • Rozczyn: przygotowuję miskę, kruszę do środka drożdże, dodaję mąkę, cukier oraz ciepłe mleko. Całość dokładnie mieszam. Odstawiam na 20 minut do powiększenia objętości.
  • Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier i szczyptę soli, mieszam. Robię wgłębienie, wlewam rozczyn, zagniatam mąkę do środka jednocześnie mieszając z rozczynem. Następnie dodaję mąkę, dalej mieszam. Wyrabiam ciasto około 10 minut, następnie stopniowo dodaję roztopione masło, wyrabiam kolejne 5 minut. Miskę przykrywam ścierką, ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 90 minut.
  • Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych części, formuję okrągłe placuszki, układam na blaszce, zostawiam na kolejne 25 minut.
  • Kruszonka: Masło siekam, dodaję mąkę i cukier. Rozcieram palcami, aż powstaną drobne okruszki.
  • W cieście robię wgłębienia, układam w nich truskawki, następnie wierzch smaruję żółtkiem i posypuję kruszonką.
  • Drożdżówki piekę 18 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu - tylko grzałka górna i dolna).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)