WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-12
(WYSZŁO 12 BUŁECZEK)
Składniki na ciasto:
- rozczyn: 25 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka, łyżeczka mąki, łyżeczka cukru;
- 250 g mąki,
- szczypta soli,
- 50 g cukru,
- 50 g masła (roztopionego i przestudzonego),
- jajko.
Składniki kruszonki:
- 10 g zimnego masła,
- 2 łyżka mąki,
- 1/2 łyżki cukru.
Dodatkowo:
- 12 średnich truskawek (pokrojone w plasterki),
- żółtko rozmieszane z dwoma łyżkami mleka.
Przygotowanie:
- Rozczyn: przygotowuję miskę, kruszę do środka drożdże, dodaję mąkę, cukier oraz ciepłe mleko. Całość dokładnie mieszam. Odstawiam na 20 minut do powiększenia objętości.
- Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier i szczyptę soli, mieszam. Robię wgłębienie, wlewam rozczyn, zagniatam mąkę do środka jednocześnie mieszając z rozczynem. Następnie dodaję mąkę, dalej mieszam. Wyrabiam ciasto około 10 minut, następnie stopniowo dodaję roztopione masło, wyrabiam kolejne 5 minut. Miskę przykrywam ścierką, ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 90 minut.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych części, formuję okrągłe placuszki, układam na blaszce, zostawiam na kolejne 25 minut.
- Kruszonka: Masło siekam, dodaję mąkę i cukier. Rozcieram palcami, aż powstaną drobne okruszki.
- W cieście robię wgłębienia, układam w nich truskawki, następnie wierzch smaruję żółtkiem i posypuję kruszonką.
- Drożdżówki piekę 18 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu - tylko grzałka górna i dolna).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)