czwartek, 25 maja 2017

NALEŚNIKI Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 14 naleśników)
ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.

Składniki na naleśniki:
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • większe jajko,
  • łyżka cukru,
  • mąka.
Składniki na nadzienie:
  • 450 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • większe jajko, 
  • cukier puder,
  • opakowanie cukru wanilinowego.
Składniki na sos truskawkowy:
  • 450 g truskawek mrożonych,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 4 łyżki cukru.

























Przygotowanie:
  • Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem, śmietaną i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku).
  • Sos truskawkowy: truskawki rozmrażam w rondelku pod przykryciem podgrzewając około 10 minut na większym ogniu. W trakcie mieszam je 4-5 razy. Miksuję blenderem, zagotowuję. Dodaję dwa rodzaje cukrów i gotuję jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie. I już wiem, co zrobię w piątek na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)