środa, 24 maja 2017

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • Główka młodej kapusty,
  • szklanka bulionu,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka cukru brązowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki.


Przygotowanie:
  • Kapustę dzielę na cztery części, myję, szatkuję. Wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, pieprz i cukier. Zagotowuję. Gotuję pod przykryciem około 10 minut (co jakiś czas mieszam). Pod koniec dodaję sok z cytryny.
  • Boczek kroję w kostkę, podsmażam na średnim ogniu około 5 minut. Często mieszam. Dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści, następnie dodaję mąkę, mieszam i smażę około minuty. Stopniowo wlewam wodę z kapusty mieszając, aż mąka się rozpuści. Przekładam do garnka z kapustą, mieszam i zagotowuję.
  • Na koniec dodaję posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)