WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- Główka młodej kapusty,
- szklanka bulionu,
- 150 g boczku wędzonego,
- pęczek koperku,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka cukru brązowego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka masła,
- łyżka mąki.
Przygotowanie:
- Kapustę dzielę na cztery części, myję, szatkuję. Wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, pieprz i cukier. Zagotowuję. Gotuję pod przykryciem około 10 minut (co jakiś czas mieszam). Pod koniec dodaję sok z cytryny.
- Boczek kroję w kostkę, podsmażam na średnim ogniu około 5 minut. Często mieszam. Dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści, następnie dodaję mąkę, mieszam i smażę około minuty. Stopniowo wlewam wodę z kapusty mieszając, aż mąka się rozpuści. Przekładam do garnka z kapustą, mieszam i zagotowuję.
- Na koniec dodaję posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńI smaczny! :D
UsuńPozdrawiam!