WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 8 większych ziemniaków,
- około 40 dag pieczarek,
- 2 większe cebule,
- 2 kiełbasy śląskie,
- 330 ml śmietany 18%,
- 15-20 dag tartego sera żółtego,
- jajko,
- zioła prowansalskie,
- pieprz cayenne,
- papryka słodka,
- sól,
- bazylia,
- gałka muszkatołowa,
- rozmaryn,
- masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
- Pieczarki kroję w plasterki, kiełbasę i cebulę w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę z cebulą do momentu lekkiego zarumienienia. Dodaję pieczarki i przyprawy: sól, cayenne, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Smażę, aż wyparuje woda z pieczarek.
- Przygotowuję sos - dokładnie łączę śmietanę z jajkiem i przyprawami: gałką, bazylią, solą oraz rozmarynem. Na koniec dodaję 1/2 sera, mieszam.
- Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 1/2 kiełbasy z warzywami, 1/3 ziemniaków, pozostała kiełbasa, 1/3 ziemniaków. Całość zalewam sosem i posypuję pozostałym serem.
- Zapiekam około 20-25 minut w 180 stopniach do czasu, aż ser się zarumieni.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń