czwartek, 18 maja 2017

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 8 większych ziemniaków,
  • około 40 dag pieczarek,
  • 2 większe cebule,
  • 2 kiełbasy śląskie,
  • 330 ml śmietany 18%,
  • 15-20 dag tartego sera żółtego,
  • jajko,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz cayenne,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • bazylia, 
  • gałka muszkatołowa,
  • rozmaryn,
  • masło do wysmarowania formy.


























Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
  • Pieczarki kroję w plasterki, kiełbasę i cebulę w kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę z cebulą do momentu lekkiego zarumienienia. Dodaję pieczarki i przyprawy: sól, cayenne, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Smażę, aż wyparuje woda z pieczarek.
  • Przygotowuję sos - dokładnie łączę śmietanę z jajkiem i przyprawami: gałką, bazylią, solą oraz rozmarynem. Na koniec dodaję 1/2 sera, mieszam.
  • Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 1/2 kiełbasy z warzywami, 1/3 ziemniaków, pozostała kiełbasa, 1/3 ziemniaków. Całość zalewam sosem i posypuję pozostałym serem.
  • Zapiekam około 20-25 minut w 180 stopniach do czasu, aż ser się zarumieni.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)