czwartek, 8 czerwca 2017

SOS BOLOŃSKI Z PIECZARKAMI

























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-6

Składniki:
  • 40 dag mięsa mielonego,
  • 35 dag pieczarek,
  • mała cebula,
  • 9 niedużych pomidorów,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 większe ząbki czosnku,
  • sól,
  • 1 papryczka chili peperoncini (można zastąpić pieprzem cayenne),
  • zioła prowansalskie,
  • cukier.


























Przygotowanie:
  • Pieczarki kroję w półplasterki, cebulę i czosnek siekam.
  • Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę.
  • Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem przypraw, aż lekko się zarumieni. Dodaję cebulę i pieczarki, smażę, aż woda z pieczarek wyparuje. Co jakiś czas mieszam.
  • Dodaję posiekane pomidory, czosnek i koncentrat pomidorowy, mieszam, gotuję na małym ogniu około 5 minut.
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)