środa, 28 czerwca 2017

SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ I MASCARPONE


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • około 200 g cukinii,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz świeżo mielony.
  • sos: żółtka z 3 mniejszych jajek, czubata łyżka serka mascarpone, łyżka miękkiego masła, łyżka oleju lub oliwy.
























Przygotowanie:
  • Składniki sosu dokładnie łączę.
  • Boczek kroję w małą kostkę, cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie.
  • W międzyczasie podsmażam boczek - do momentu aż się zarumieni. Następnie wrzucam cukinię z masłem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • Wrzucam odcedzony gorący makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam.
  • Zmniejszam ogień, dodaję przygotowany sos, mieszam, zdejmuję z ognia. Uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
  • Gotowy makaron posypuję świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)