WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 150 g boczku wędzonego,
- około 200 g cukinii,
- łyżka masła,
- sól i pieprz świeżo mielony.
- sos: żółtka z 3 mniejszych jajek, czubata łyżka serka mascarpone, łyżka miękkiego masła, łyżka oleju lub oliwy.
Przygotowanie:
- Składniki sosu dokładnie łączę.
- Boczek kroję w małą kostkę, cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Makaron gotuję w osolonej wodzie.
- W międzyczasie podsmażam boczek - do momentu aż się zarumieni. Następnie wrzucam cukinię z masłem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Wrzucam odcedzony gorący makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam.
- Zmniejszam ogień, dodaję przygotowany sos, mieszam, zdejmuję z ognia. Uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
- Gotowy makaron posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)