poniedziałek, 26 czerwca 2017

FILETY Z MINTAJA POD PIERZYNKĄ Z KREMOWEGO SOSU POMIDOROWEGO


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki na rybę:
  • 2 filety z mintaja (mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody),
  • przyprawa do ryb Prymat,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtoczenia ryby.
Składniki na sos:
  • 2 średnie pomidory (najlepiej użyć tych bardziej dojrzałych),
  • 3 czubate łyżeczki mascarpone,
  • łyżka masła,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • papryczka chili czerwona,
  • sól,
  • bazylia,
  • oregano.


























Przygotowanie:
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę.
  • Z papryczki usuwam gniazda nasienne, razem ze szczypiorkiem drobno siekam. Podsmażam na maśle. Następnie dodaję pomidory i przyprawy - sól, oregano i bazylię. Gotuję na większym ogniu bez przykrycia około 5-7 minut (aby nadmiar soku z pomidorów wyparował).
  • Zmniejszam ogień, dodaję ser, mieszam. Gotuję do momentu całkowitego rozpuszczenia się mascarpone i połączenia składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Rybę nacieram przyprawą i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym oleju, następnie osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję polaną przygotowanym sosem.

2 komentarze:

  1. A jakby zrezygnować ze smazenia i zapiec z tym pysznym sosem w piekarniku???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, ciekawy pomysł, ale chyba upiekłabym rybę oddzielnie, a potem podała z tak przygotowanym sosem. :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)