WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki na rybę:
- 2 filety z mintaja (mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody),
- przyprawa do ryb Prymat,
- olej do smażenia,
- mąka do obtoczenia ryby.
Składniki na sos:
- 2 średnie pomidory (najlepiej użyć tych bardziej dojrzałych),
- 3 czubate łyżeczki mascarpone,
- łyżka masła,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- papryczka chili czerwona,
- sól,
- bazylia,
- oregano.
Przygotowanie:
- Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę.
- Z papryczki usuwam gniazda nasienne, razem ze szczypiorkiem drobno siekam. Podsmażam na maśle. Następnie dodaję pomidory i przyprawy - sól, oregano i bazylię. Gotuję na większym ogniu bez przykrycia około 5-7 minut (aby nadmiar soku z pomidorów wyparował).
- Zmniejszam ogień, dodaję ser, mieszam. Gotuję do momentu całkowitego rozpuszczenia się mascarpone i połączenia składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Rybę nacieram przyprawą i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym oleju, następnie osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję polaną przygotowanym sosem.
A jakby zrezygnować ze smazenia i zapiec z tym pysznym sosem w piekarniku???
OdpowiedzUsuńHmm, ciekawy pomysł, ale chyba upiekłabym rybę oddzielnie, a potem podała z tak przygotowanym sosem. :)
Usuń