czwartek, 6 lipca 2017

MAKARON SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM Z DODATKIEM MASCARPONE























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 30-40 dag mięsa mielonego,
  • kawałek pora,
  • 1/2 średniej marchewki,
  • 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki,
  • łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać),
  • sól do smaku,
  • mniejsza papryczka chili - czerwona,
  • łyżka oleju,
  • oregano,
  • bazylia.

























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Pora kroję w krążki, marchewkę w cienkie paseczki, paprykę wydrążam z ziaren (lub nie - zależy od Waszych upodobań) i drobno siekam.
  • Na patelni podsmażam mięso z papryczką oraz dodatkiem przypraw - soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając.
  • Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut.
  • Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)