WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 30-40 dag mięsa mielonego,
- kawałek pora,
- 1/2 średniej marchewki,
- 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
- 200 g pomidorów krojonych z puszki,
- łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać),
- sól do smaku,
- mniejsza papryczka chili - czerwona,
- łyżka oleju,
- oregano,
- bazylia.
Przygotowanie:
- Makaron gotuję al dente.
- Pora kroję w krążki, marchewkę w cienkie paseczki, paprykę wydrążam z ziaren (lub nie - zależy od Waszych upodobań) i drobno siekam.
- Na patelni podsmażam mięso z papryczką oraz dodatkiem przypraw - soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając.
- Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
- Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut.
- Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)