WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 9 podudzi z kurczaka,
- 3 łyżki ketchupu (u mnie pikantny),
- płaska łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
- Dokładnie łączę składniki marynaty - ketchup, majonez, jogurt i przyprawy. Obtaczam mięso, zostawiam na noc w lodówce.
- Piekę pod przykryciem (można użyć folii aluminiowej) około 80 minut w 180 stopniach (aż kurczak ładnie się zarumieni).
Pychota! Zrobiłam dwie wersje, jedną jak w przepisie, a w drugiej zamieniłam ketchup na ostry sos Piri Piri Tarsmak. Obie opcje genialne, druga szczególnie dla miłośników ostrego jedzenia :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym te z Piri Piri, niestety muszę trochę przystopować z ostrym jedzeniem, bo karmię piersią. Ale na pewno pyszne! Uwielbiam ostre żarcie! :D
UsuńPozdrawiam. ;)