czwartek, 20 lipca 2017

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ I WARZYWAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-6

Składniki:
  • 150 g makaronu fusilli MALMA,
  • 250 g polędwiczki wieprzowej,
  • opakowanie krojonych pomidorów,
  • średnia papryka czerwona,
  • bakłażan,
  • duża cukinia,
  • przyprawa do makaronu,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • 2/3 pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • opakowanie mozzarelli,
  • 20 g startego na małych oczkach sera Grana Padano (opcjonalnie).
Przygotowanie:
  • Cukinię, bakłażana i paprykę kroję w drobną kostkę.
  • Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję na 3 części wzdłuż, a następnie w plasterki. Oprószam solą i pieprzem.
  • Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
  • Na oleju na większym ogniu podsmażam mięso (około 2-3 minuty), wykładam na ręcznik papierowy.
  • Na tej samej patelni roztapiam masło, wrzucam warzywa dosyć solidnie oprószone przyprawą do makaronu. Smażę 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszam.
  • Do warzyw dodaję z powrotem podsmażone mięso, makaron i pomidory w puszce, smażę kolejne 7 minut. Po tym czasie dodaję ser Grana Padano i smażę kolejne 3 minuty. Na koniec dodaję 2/3 posiekanej natki pietruszki i doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Całość przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układam półplasterki mozzarelli, posypuję pozostałą natką pietruszki.
  • Danie zapiekam 10 minut w 180 stopniach (pod przykryciem), potem kolejne 5 minut (bez pokrywki).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)