WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-6
Składniki:
- 150 g makaronu fusilli MALMA,
- 250 g polędwiczki wieprzowej,
- opakowanie krojonych pomidorów,
- średnia papryka czerwona,
- bakłażan,
- duża cukinia,
- przyprawa do makaronu,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- łyżka masła,
- łyżka oleju,
- 2/3 pęczka posiekanej natki pietruszki,
- opakowanie mozzarelli,
- 20 g startego na małych oczkach sera Grana Padano (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Cukinię, bakłażana i paprykę kroję w drobną kostkę.
- Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję na 3 części wzdłuż, a następnie w plasterki. Oprószam solą i pieprzem.
- Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
- Na oleju na większym ogniu podsmażam mięso (około 2-3 minuty), wykładam na ręcznik papierowy.
- Na tej samej patelni roztapiam masło, wrzucam warzywa dosyć solidnie oprószone przyprawą do makaronu. Smażę 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszam.
- Do warzyw dodaję z powrotem podsmażone mięso, makaron i pomidory w puszce, smażę kolejne 7 minut. Po tym czasie dodaję ser Grana Padano i smażę kolejne 3 minuty. Na koniec dodaję 2/3 posiekanej natki pietruszki i doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Całość przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układam półplasterki mozzarelli, posypuję pozostałą natką pietruszki.
- Danie zapiekam 10 minut w 180 stopniach (pod przykryciem), potem kolejne 5 minut (bez pokrywki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)