WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-9
Składniki sałatki:
- 200 g makaronu muszelki "Makarony Polskie",
- średnia cukinia,
- mała papryka żółta,
- mała papryka czerwona,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 10 czarnych oliwek,
- mała cebula czerwona,
- ząbek czosnku,
- opakowanie sera sałatkowego z ziołami (180 g),
- 2 łyżki oleju,
- czosnek niedźwiedzi,
- pieprz cayenne,
- sól.
Dekoracja:
- Kilka liści sałaty strzępiastej,
- 3 mniejsze rzodkiewki,
- natka pietruszki,
- mała cebula czerwona,
- 2 pomidorki koktajlowe,
- duża marchewka,
- kilka wykałaczek.
Przygotowanie:
- Makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
- Cukinię i papryki kroję w średniej wielkości kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, czosnku niedźwiedziego i odrobiny pieprzu cayenne.
- Czosnek i cebulę drobno siekam, oliwki kroję w krążki, ser w niedużą kostkę.
- Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, mieszam.
- Z cebuli czerwonej, pomidorków koktajlowych i rzodkiewek wycinam kwiatki - małym nożykiem z czubkiem (zygzakiem naokoło).
- Przygotowuję kwiatki z marchewki za pomocą specjalnej temperówki do warzyw.
- Sałatę myję i dokładnie osuszam, następnie zwijam i spinam wykałaczkami.
- Na paterze lub dużym talerzu układam sałatkę, puste miejsca dekoruję sałatą i natką pietruszki, następnie układam przygotowane kwiatki z warzyw.
Sałatka wygląda cudownie! Zupełnie tak, jakby była wyłożona kwiatami. Z daleka widać jak by były tam stokrotki i maki. To się nazywa talent. Jak się okazuje, żeby móc nazwać się dobrym kucharzem to nie można brać pod uwagę tylko smaku, ale również estetykę, czyli wygląd potrawy i to na czym jest podawana. Wiemy o tym, bo nasi klienci zamawiając zastawę do swojej restauracji zwracają uwagę nie tylko na cenę, ale również na wygląd naczyń. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za miłe słowa. :) Niezwykle przyjemnie czytało mi się ten komentarz. :)
UsuńJak to mówią "najpierw jemy oczami". :)
Pozdrawiam!