WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki:
- 150 g makaronu fusilli,
- średnia cukinia,
- pojedyncza pierś kurczaka,
- 80 ml śmietany 30%,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczka curry + szczypta dodatkowo,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- łyżeczka + 2 łyżeczki oleju,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
- Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
- Kurczaka kroję w kostkę, mieszam z łyżeczką oliwy, solą, 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki bazylii.
- Cukinię kroję w kostkę, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu na maśle z dodatkiem dwóch łyżeczek oliwy (do momentu aż lekko się zarumieni).
- Kiedy cukinia będzie miękka, dodaję kurczaka, smażę kolejne 3 minuty (często mieszam).
- Po tym czasie wlewam śmietanę, zagotowuję.
- Na koniec dodaję ugotowany makaron, szczyptę curry, mieszam i podgrzewam. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Prosto i smacznie - tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie i pozdrawiam
Też bardzo lubię takie dania, pozdrawiam. :)
UsuńTo musi być 😋 pyszne 😋
OdpowiedzUsuń