WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 35 dag mięsa mielonego,
- pomidory w puszce,
- 120 g śmietany 30%,
- suszona natka pietruszki,
- szczypta cukru,
- sól,
- pieprz,
- curry,
- papryka słodka,
- zioła prowansalskie,
- jajko,
- bułka tarta,
- 1/4 bułki (wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej),
- 1-2 łyżki oleju,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie łączę bułką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Formuję małe pulpeciki.
- Mięso podsmażam na oleju, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przekładam do garnka.
- Pomidory miksuję, wlewam do garnka, dodaję przyprawy - suszoną natkę pietruszki, curry, sól i szczyptę cukru. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 25-30 minut.
- Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (stopniowo - za każdym razem mieszając), w razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Na talerzu posypuję posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)