czwartek, 10 sierpnia 2017

SPAGHETTI Z MINI PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti nitki Makarony Polskie,
  • 15-20 dag mięsa mielonego,
  • 3/4 puszki pomidorów krojonych,
  • 3 czubate łyżki śmietany,
  • garść posiekanego koperku,
  • 1/2 średniej papryki czerwonej,
  • łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz cayenne, 
  • zioła prowansalskie,
  • łyżka oleju,
  • przyprawy do mielonego: sól, curry, papryka słodka, suszona natka pietruszki.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
  • Mięso łączę z przyprawami, formuję mini pulpeciki, podsmażam na rozgrzanym oleju.
  • Kiedy mięso się przyrumieni dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, smażę 2-3 minuty.
  • Następnie dodaję pomidory z puszki i przyprawy, duszę razem na małym ogniu około 5-7 minut.
  • Do sosu dodaję śmietanę i posiekany koperek, mieszam, aż składniki dobrze się połączą.
  • Na koniec wrzucam wcześniej ugotowany makaron. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)