środa, 9 sierpnia 2017

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 3 nieduże cukinie,
  • 15 dag mięsa mielonego,
  • 5 większych pieczarek,
  • 1/2 średniej papryki czerwonej,
  • 15 dag tartego sera żółtego,
  • 5 łyżek pomidorów krojonych z puszki,
  • curry,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • bazylia,
  • łyżka oleju.
Przygotowanie:
  • Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną kostkę.
  • Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony środek z cukinii i pieczarki. Smażę na średnim ogniu często mieszając do momentu wyparowania wody.
  • Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę.
  • Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam na ogniu do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Cukinie układam na blaszce, dno posypuję 1/2 pozostałego sera, następnie wykładam przygotowany farsz, wierzch znowu posypuję serem żółtym.
  • Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)