WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 7 dużych ziemniaków (ugotowanych),
- 2 kiełbasy śląskie,
- mała cebula,
- opakowanie sera pleśniowego (u mnie z ziołami prowansalskimi),
- 25 dag tartego sera żółtego,
- 200 g śmietany,
- jajko,
- łyżka oleju,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- papryka słodka,
- curry,
- szczypta pieprzu cayenne,
- suszona natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki, curry i pieprzu cayenne.
- Ser żółty mieszam z jajkiem, śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, gałką i słodką papryką.
- 5 ziemniaków kroję w plastry, 2 w półplasterki.
- Ser pleśniowy przekrawam na pół, następnie kroję w plastry.
- Układam warstwy zapiekanki: na spodzie 5 pokrojonych w plastry ziemniaków, 1/2 sera pleśniowego, 1/2 sera żółtego, kiełbasa, pozostały ser pleśniowy i żółty. Na wierzchu układam dwa ziemniaki pokrojone w półplasterki. Całość posypuję słodką papryką i natką pietruszki.
- Zapiekam około 25 minut w 170 stopniach, bez przykrycia.
Wygląda wspaniale. Aż mi ślinka cieknie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. ;)
Usuńśmietana kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńKwaśna.
UsuńPozdrawiam. :)