WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 200 g ryżu,
- 35 dag mięsa mielonego,
- 1/2 większej papryki czerwonej,
- 1/2 średniej papryki białej,
- 1/2 puszki pomidorów krojonych,
- 250 ml bulionu,
- 3/4 puszki kukurydzy,
- większa cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oleju,
- garść startego sera żółtego,
- posiekana natka pietruszki (do posypania potrawy),
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- płaska łyżeczka soli,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki ostrej.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oleju.
- Dodaję mięso i mieszam, smażę do momentu jego przyrumienienia. Co jakiś czas mieszam.
- Papryki kroję w kostkę, kukurydzę osączam z zalewy.
- Do mięsa dodaję pomidory, bulion, ryż, warzywa i przyprawy. Zagotowuję. Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 20 minut (przemieszać 2-3 razy w trakcie).
- Na koniec dodaję ser żółty, trzymam jeszcze chwilę na ogniu, aż się rozpuści. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku.
- Na talerzach posypuję natką pietruszki.
czy ryz dajemy surowy
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńPozdrawiam. :)