wtorek, 5 września 2017

DANIE JEDNOGARNKOWE Z RYŻEM I MIĘSEM MIELONYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 200 g ryżu,
  • 35 dag mięsa mielonego,
  • 1/2 większej papryki czerwonej,
  • 1/2 średniej papryki białej,
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych,
  • 250 ml bulionu,
  • 3/4 puszki kukurydzy,
  • większa cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju,
  • garść startego sera żółtego,
  • posiekana natka pietruszki (do posypania potrawy),
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • płaska łyżeczka soli,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki ostrej.


























Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oleju.
  • Dodaję mięso i mieszam, smażę do momentu jego przyrumienienia. Co jakiś czas mieszam.
  • Papryki kroję w kostkę, kukurydzę osączam z zalewy.
  • Do mięsa dodaję pomidory, bulion, ryż, warzywa i przyprawy. Zagotowuję. Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 20 minut (przemieszać 2-3 razy w trakcie).
  • Na koniec dodaję ser żółty, trzymam jeszcze chwilę na ogniu, aż się rozpuści. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku.
  • Na talerzach posypuję natką pietruszki.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)