sobota, 30 września 2017

GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 80 dag szynki wieprzowej,
  • duża papryka czerwona,
  • 40 dag pieczarek,
  • większa cebula,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • opakowanie pomidorów krojonych w puszce,
  • 1/2 szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • cukier,
  • zioła prowansalskie,
  • odrobina pieprzu cayenne,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie).


























Przygotowanie:
  • Mięso, paprykę i pieczarki kroję w większą kostkę, cebulę siekam.
  • Na patelni typu wok lub w większym garnku z nieprzywierającym dnem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu - około 10 minut. Po tym czasie dodaję cebulę i smażę kolejne 5-7 minut.
  • Następnie wrzucam paprykę i pieczarki wraz z przyprawami - majerankiem, ostrą i słodką papryką. Smażę około 10-15 minut.
  • Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewam wodę, przecier oraz dodaję pomidory z puszki. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut), co jakiś czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne.
  • W razie potrzeby zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody i gorącego gulaszu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)