WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 80 dag szynki wieprzowej,
- duża papryka czerwona,
- 40 dag pieczarek,
- większa cebula,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- opakowanie pomidorów krojonych w puszce,
- 1/2 szklanki wody,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- cukier,
- zioła prowansalskie,
- odrobina pieprzu cayenne,
- łyżka oleju,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Mięso, paprykę i pieczarki kroję w większą kostkę, cebulę siekam.
- Na patelni typu wok lub w większym garnku z nieprzywierającym dnem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu - około 10 minut. Po tym czasie dodaję cebulę i smażę kolejne 5-7 minut.
- Następnie wrzucam paprykę i pieczarki wraz z przyprawami - majerankiem, ostrą i słodką papryką. Smażę około 10-15 minut.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewam wodę, przecier oraz dodaję pomidory z puszki. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut), co jakiś czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne.
- W razie potrzeby zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody i gorącego gulaszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)