WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-7
Składniki na krem:
- 8 średnich ziemniaków,
- średnia marchewka,
- mały por,
- mała pietruszka,
- 750 ml bulionu jarzynowego,
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
- łyżka oleju,
- szczypta pieprzu cayenne,
- papryka słodka,
- lubczyk,
- suszona natka pietruszki,
- curry.
Składniki na klopsiki:
- 4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe,
- sól,
- pieprz,
- dwie garście posiekanego koperku,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Dodatkowo:
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Warzywa kroję w mniejsze kawałki, podsmażam na oleju. Zalewam bulionem, dodaję przyprawy, gotuję do miękkości. Całość miksuję z dodatkiem śmietany do momentu uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Ugotowane jajka rozgniatam widelcem, dokładnie mieszam z surowym jajkiem, solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formuję małe kulki, obtaczam w bułce i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączam na ręczniku papierowym.
- Krem podaję z klopsikami posypany natką pietruszki.
z ziemniaków to nie było jeszcze :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń