piątek, 1 września 2017

KREM Z ZIEMNIAKÓW Z KLOPSIKAMI JAJECZNYMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-7

Składniki na krem:
  • 8 średnich ziemniaków,
  • średnia marchewka,
  • mały por,
  • mała pietruszka,
  • 750 ml bulionu jarzynowego,
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
  • łyżka oleju,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • papryka słodka,
  • lubczyk,
  • suszona natka pietruszki,
  • curry.
Składniki na klopsiki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • dwie garście posiekanego koperku,
  • bułka tarta do obtoczenia, 
  • olej do smażenia.
Dodatkowo:
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki.


























Przygotowanie:
  • Warzywa kroję w mniejsze kawałki, podsmażam na oleju. Zalewam bulionem, dodaję przyprawy, gotuję do miękkości. Całość miksuję z dodatkiem śmietany do momentu uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Ugotowane jajka rozgniatam widelcem, dokładnie mieszam z surowym jajkiem, solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formuję małe kulki, obtaczam w bułce i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączam na ręczniku papierowym.
  • Krem podaję z klopsikami posypany natką pietruszki.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)