WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- średnia cebula,
- 20 dag pieczarek,
- nieduża papryka czerwona,
- 1/2 opakowania pomidorów krojonych,
- 100 g boczku wędzonego,
- 150 ml śmietany,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- łyżka oleju.
Przygotowanie:
- Plastry schabu rozpłaszczam ręką, każdy przekrawam na pół. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, dobrze wcieram w mięso.
- Mięso podsmażam na oleju do momentu zarumienienia, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki w plasterki. Paprykę dzielę na cząstki, następnie kroję w paski.
- Podsmażam boczek i cebulę (jeśli boczek jest bardzo chudy, dodaję odrobinę oleju) - boczek ma się zarumienić, a cebula zeszklić.
- Do warzyw dodaję pieczarki i smażę, aż woda wyparuje. Wówczas dodaję słodką papryką i dokładnie mieszam.
- Następnie wkładam mięso i wlewam wodę (tylko tyle, aby schab był przykryty cienką warstwą). Duszę pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut.
- Po tym czasie dodaję paprykę i pomidory, mieszam i duszę jeszcze kilka minut, aż papryka zmięknie.
- Śmietanę mieszam z mąką i gorącym wywarem, wlewam do mięsa szybko mieszając, aby się nie zważyła. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)