piątek, 8 września 2017

SCHAB PO BAKOŃSKU




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 4 plastry schabu,
  • średnia cebula,
  • 20 dag pieczarek,
  • nieduża papryka czerwona,
  • 1/2 opakowania pomidorów krojonych,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 150 ml śmietany,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • łyżka oleju.
Przygotowanie:
  • Plastry schabu rozpłaszczam ręką, każdy przekrawam na pół. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, dobrze wcieram w mięso.
  • Mięso podsmażam na oleju do momentu zarumienienia, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki w plasterki. Paprykę dzielę na cząstki, następnie kroję w paski.
  • Podsmażam boczek i cebulę (jeśli boczek jest bardzo chudy, dodaję odrobinę oleju) - boczek ma się zarumienić, a cebula zeszklić.
  • Do warzyw dodaję pieczarki i smażę, aż woda wyparuje. Wówczas dodaję słodką papryką i dokładnie mieszam.
  • Następnie wkładam mięso i wlewam wodę (tylko tyle, aby schab był przykryty cienką warstwą). Duszę pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut.
  • Po tym czasie dodaję paprykę i pomidory, mieszam i duszę jeszcze kilka minut, aż papryka zmięknie.
  • Śmietanę mieszam z mąką i gorącym wywarem, wlewam do mięsa szybko mieszając, aby się nie zważyła. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)