sobota, 9 września 2017

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI W 30 MINUT




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 250 g makaronu penne,
  • duża laska kiełbasy wiejskiej,
  • 20 dag pieczarek,
  • duża cebula,
  • większa papryka czerwona,
  • 20 dag tartego sera żółtego,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • łyżka oleju.


























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  • Kiełbasę kroję w półplastry, pieczarki w plasterki, cebulę w ćwierćplastry.
  • Paprykę dzielę na mniejsze cząstki, następnie kroję w paski.
  • Na oleju podsmażam kiełbasę z papryką i cebulą. Kiedy lekko się zarumienią dodaję pieczarki i przyprawy. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Całość mieszam z makaronem.
  • W blaszce układam warstwę makaronu, posypuję 2/3 sera, układam kolejną warstwę i posypuję pozostałym serem.
  • Zapiekam w 180 stopniach 12-15 minut (termoobieg).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)