WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
( +CHŁODZENIE 12 GODZIN)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 15-30
WYMIARY BLACHY: 36*24 CM.
Składniki:
- 500 g mleka w proszku,
- 200 g masła (nie margaryny!),
- opakowanie ryżu preparowanego (90 g),
- szklanka cukru (można zmniejszyć ilość, batoniki są mocno słodkie),
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki wody.
Przygotowanie:
- Masło stapiam w garnku. Dodaję wodę i cukier, stapiam na małym ogniu często mieszając.
- Kiedy wszystko się rozpuści, wyłączam gaz i małymi porcjami dodaję mleko w proszku, cały czas mieszam. Następnie dodaję kakao.
- Na koniec wsypuję ryż, całość dokładnie łączę.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia, wlewam przygotowaną masę i chłodzę w lodówce (u mnie cała noc).
- Kiedy masa zastygnie kroję na mniejsze części.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)