niedziela, 10 września 2017

DOMOWE BATONIKI W 20 MINUT




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
( +CHŁODZENIE 12 GODZIN)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 15-30
WYMIARY BLACHY: 36*24 CM.

Składniki:
  • 500 g mleka w proszku,
  • 200 g masła (nie margaryny!),
  • opakowanie ryżu preparowanego (90 g),
  • szklanka cukru (można zmniejszyć ilość, batoniki są mocno słodkie),
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki wody.


























Przygotowanie:
  • Masło stapiam w garnku. Dodaję wodę i cukier, stapiam na małym ogniu często mieszając.
  • Kiedy wszystko się rozpuści, wyłączam gaz i małymi porcjami dodaję mleko w proszku, cały czas mieszam. Następnie dodaję kakao.
  • Na koniec wsypuję ryż, całość dokładnie łączę.
  • Blachę wykładam papierem do pieczenia, wlewam przygotowaną masę i chłodzę w lodówce (u mnie cała noc).
  • Kiedy masa zastygnie kroję na mniejsze części.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)