niedziela, 17 września 2017

SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 5 plastrów schabu,
  • 50 dag pieczarek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • duża garść posiekanego szczypiorku,
  • łyżka masła,
  • sól, 
  • pieprz świeżo mielony,
  • ciemny sos uniwersalny Łowicz,
  • odrobina wody.
Przygotowanie:
  • Pieczarki obieram, kroję w ćwiartki (końcówki w grubsze plasterki), natkę siekam. Podsmażam razem na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Mięso kroję na ćwiartki, następnie każdy kawałek na pół wzdłuż - aby powstały bardzo cieniutkie plasterki.
  • Kiedy pieczarki lekko się przyrumienią, dodaję mięso i sos (potem wlewam odrobinę wody do słoika, mieszam i również przelewam na patelnię).
  • Danie gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut.
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec posypuję szczypiorkiem.


Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)