poniedziałek, 18 września 2017

KOTLETY MIELONE W SOSIE GRZYBOWYM



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki na kotlety:
  • 40 dag mięsa mielonego,
  • sól,
  • papryka ostra i słodka,
  • majeranek
  • pęczek koperku,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania,
  • 1/2 bułki - wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej,
  • olej.
Składniki na sos:
  • 25 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niedużej ilości wody (u mnie 10 g borowików i 15 g maślaków),
  • mała cebula,
  • duża garść posiekanej natki pietruszki,
  • ciemny sos uniwersalny Łowicz,
  • sól,
  • większa łyżeczka cukru,
  • łyżka masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego.
Przygotowanie:
  • Mięso dokładnie łączę z jajkiem, bułką, bułką tartą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formuję niezbyt duże kotlety, obsmażam na oleju aż będą rumiane, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • Wcześniej namoczone grzyby przekładam na sitko (wodę z nich odlewam do naczynia), obmywam i osuszam.
  • Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle wraz z grzybami. 
  • Kiedy cebula się zeszkli na patelnię wkładam mięso, całość zalewam sosem i wodą z grzybów. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i cukier.
  • Mięso gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku, na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)