WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki na kotlety:
- 40 dag mięsa mielonego,
- sól,
- papryka ostra i słodka,
- majeranek
- pęczek koperku,
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej + do panierowania,
- 1/2 bułki - wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej,
- olej.
- 25 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niedużej ilości wody (u mnie 10 g borowików i 15 g maślaków),
- mała cebula,
- duża garść posiekanej natki pietruszki,
- ciemny sos uniwersalny Łowicz,
- sól,
- większa łyżeczka cukru,
- łyżka masła,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego.
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie łączę z jajkiem, bułką, bułką tartą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formuję niezbyt duże kotlety, obsmażam na oleju aż będą rumiane, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Wcześniej namoczone grzyby przekładam na sitko (wodę z nich odlewam do naczynia), obmywam i osuszam.
- Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle wraz z grzybami.
- Kiedy cebula się zeszkli na patelnię wkładam mięso, całość zalewam sosem i wodą z grzybów. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i cukier.
- Mięso gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W razie potrzeby doprawiam do smaku, na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)