wtorek, 10 października 2017

KASZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 1 torebka kaszy gryczanej,
  • średniej wielkości pierś z kurczaka,
  • średniej wielkości cukinia,
  • nieduża papryka czerwona,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • ząbek czosnku,
  • papryczka pepperoni czerwona,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki.
Przygotowanie:
  • Kaszę gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, mieszam z sosem sojowym, odkładam do ostudzenia.
  • Kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję w kostkę, mieszam z olejem i przyprawami - pieprzem, łyżeczką soli, łyżeczką oregano i łyżeczką słodkiej papryki.
  • Czosnek kroję w półplasterki, cebulę siekam, cukinię kroję w niedużą kostkę.
  • Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych. Pepperoni kroję w cienkie półkrążki, zwykłą w średniej wielkości kostkę.
  • Na dużej patelni podsmażam kurczaka, dodaję cebulę i czosnek, smażę 3 minuty mieszając.
  • Wrzucam pozostałe warzywa, smażę około 7-8 minut (co jakiś czas mieszam) aż warzywa zmiękną.
  • Następnie dodaję kaszę gryczaną i trzymam na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
  • Na koniec wsypuję szczypiorek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować, dzięki tym kolorom wygląda bardzo zachęcająco:) Jedynie kaszę gryczaną wymienię na jakąś inną, bo mój mąż jej nie lubi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie lubię żadnej kaszy, jednak to danie naprawdę mi smakowało. :)
      P.S. Polecam jednak użycie kaszy gryczanej. :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)