WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 1 torebka kaszy gryczanej,
- średniej wielkości pierś z kurczaka,
- średniej wielkości cukinia,
- nieduża papryka czerwona,
- 1/2 średniej cebuli,
- garść posiekanego szczypiorku,
- ząbek czosnku,
- papryczka pepperoni czerwona,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka słodkiej papryki.
Przygotowanie:
- Kaszę gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, mieszam z sosem sojowym, odkładam do ostudzenia.
- Kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję w kostkę, mieszam z olejem i przyprawami - pieprzem, łyżeczką soli, łyżeczką oregano i łyżeczką słodkiej papryki.
- Czosnek kroję w półplasterki, cebulę siekam, cukinię kroję w niedużą kostkę.
- Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych. Pepperoni kroję w cienkie półkrążki, zwykłą w średniej wielkości kostkę.
- Na dużej patelni podsmażam kurczaka, dodaję cebulę i czosnek, smażę 3 minuty mieszając.
- Wrzucam pozostałe warzywa, smażę około 7-8 minut (co jakiś czas mieszam) aż warzywa zmiękną.
- Następnie dodaję kaszę gryczaną i trzymam na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
- Na koniec wsypuję szczypiorek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Muszę wypróbować, dzięki tym kolorom wygląda bardzo zachęcająco:) Jedynie kaszę gryczaną wymienię na jakąś inną, bo mój mąż jej nie lubi.
OdpowiedzUsuńJa nie lubię żadnej kaszy, jednak to danie naprawdę mi smakowało. :)
UsuńP.S. Polecam jednak użycie kaszy gryczanej. :)
Pozdrawiam!
Kasza rewelacja, dodatki super, do tego kolorystyka bardzo żywa a przy tym smakuje super. Zastąpiłam kaszę gryczaną, mieszanką trendy lunch-pęczak, bulgur i soczewica zielona - połączenie extra. Zamiast papryczki peperoni dałam papryczkę chili - ma moc !!! Danie naprawdę warte polecenia !!!!! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało! :)
UsuńU mnie w domu nie przepadamy za kaszą, ale dla zdrowia robię ją raz na jakiś czas w takiej lub podobnej wersji. :)
Pozdrawiam!