WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 30 dag kiełbasy dobrej jakości,
- 1/2 średniej kapusty białej,
- 200 g śmietany 30%,
- 2 nieduże cebule,
- sól,
- pieprz,
- szczypta pieprzu chili cayenne,
- papryka słodka,
- majeranek,
- oregano Cykoria,
- papryka słodka suszona w płatkach Cykoria,
- łyżka masła,
- 2 łyżki oleju,
- nieduża garść posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
- Kapustę szatkuję, wkładam do garnka, zalewam wodą (3/4 szklanki), dodaję sól i pieprz. Gotuję do miękkości (nie dodajemy więcej wody, ponieważ będzie jeszcze z kapusty).
- Ziemniaki kroję w kostkę, kiełbasę w półplastry, cebulę siekam.
- Na oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, oregano, majeranku i słodkiej papryki (około 8-10 minut). Następnie dodaję masło, cebulę i kiełbasę, smażę kolejne 7-8 minut, często mieszam.
- Podsmażone ziemniaki przekładam do garnka z kapustą, wlewam śmietankę i dodaję paprykę w płatkach oraz szczyptę pieprzu cayenne. Gotuję na małym ogniu do miękkości ziemniaków (około 30 minut), w razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Danie na talerzu posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)