środa, 11 października 2017

CHŁOPSKI GARNEK Z ZIEMNIAKAMI I KAPUSTĄ





























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 30 dag kiełbasy dobrej jakości,
  • 1/2 średniej kapusty białej,
  • 200 g śmietany 30%,
  • 2 nieduże cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta pieprzu chili cayenne,
  • papryka słodka,
  • majeranek,
  • oregano Cykoria,
  • papryka słodka suszona w płatkach Cykoria,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • nieduża garść posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
  • Kapustę szatkuję, wkładam do garnka, zalewam wodą (3/4 szklanki), dodaję sól i pieprz. Gotuję do miękkości (nie dodajemy więcej wody, ponieważ będzie jeszcze z kapusty).
  • Ziemniaki kroję w kostkę, kiełbasę w półplastry, cebulę siekam.
  • Na oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, oregano, majeranku i słodkiej papryki (około 8-10 minut). Następnie dodaję masło, cebulę i kiełbasę, smażę kolejne 7-8 minut, często mieszam.
  • Podsmażone ziemniaki przekładam do garnka z kapustą, wlewam śmietankę i dodaję paprykę w płatkach oraz szczyptę pieprzu cayenne. Gotuję na małym ogniu do miękkości ziemniaków (około 30 minut), w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Danie na talerzu posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)