czwartek, 12 października 2017

KAPUSTA SŁODKA Z KIEŁBASĄ I POMIDORAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-7

Składniki:
  • 1/2 średniej kapusty białej lub 1 mała,
  • kawałek kiełbasy,
  • mała cebula,
  • łyżka masła,
  • większy pomidor,
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina pieprzu chili cayenne,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • garść posiekanego koperku.
Przygotowanie:
  • Kapustę szatkuję, zalewam wodą, zagotowuję i odcedzam. Ponownie przekładam do garnka, dodaję 3/4 szklanki wody, gotuję do miękkości z dodatkiem cukru i przypraw - soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Cebulę siekam, kiełbasę kroję w półplastry, razem podsmażam na maśle.
  • Pomidora sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę.
  • Kiedy kapusta będzie miękka dodaję kiełbasę, pomidory, koncentrat pomidorowy i odrobinę pieprzu chili cayenne. Gotuję razem jeszcze kilka minut.
  • Na koniec dodaję posiekany koperek i w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)