WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
Składniki:
- 10 większych ziemniaków,
- 40 dag pieczarek,
- kawałek kiełbasy,
- 2 średnie cebule,
- 2 jajka,
- 10-15 dag tartego sera żółtego,
- 3 czubate łyżki śmietany,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- papryka ostra,
- rozmaryn,
- łyżka oleju.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie 15 minut. Obieram ze skórki, kroję w plastry.
- Pieczarki kroję w bardzo drobną kostkę (odkładam kilka plasterków), kiełbasę i cebulę w większą.
- Na oleju podsmażam cebulę z kiełbasą, następnie dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz, ostrą paprykę i majeranek. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek.
- Przygotowuję sos - ze śmietany, sera i jajek. Dodaję posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i rozmaryn. Dokładnie mieszam.
- Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, podsmażone pieczarki, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki i pozostały sos. Na wierzchu układam odłożone plasterki pieczarek.
- Całość zapiekam w 190 stopniach około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)