poniedziałek, 16 października 2017

ZIEMNIAKI Z PATELNI Z BOCZKIEM I PEPPERONI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki:
  • 5 ugotowanych ziemniaków (średniej wielkości),
  • 10-15 dag boczku,
  • 1/2 średniej wielkości cebuli,
  • 10 plasterków pepperoni zielonej (+2 posiekane do posypania dania),
  • przyprawa do ziemniaków Cykoria,
  • łyżka masła,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka startego sera żółtego,
  • 2 łyżki śmietany.
Przygotowanie: 
  • Ziemniaki kroję w półplastry, boczek i cebulę w kostkę.
  • Na patelni podsmażam boczek. Kiedy nieco się przyrumieni, a tłuszcz wytopi, dodaję cebulę. Smażę aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucam ziemniaki, pepperoni w plastrach oraz masło i przyprawę. Smażę często mieszając kilka minut.
  • Na koniec dodaję śmietanę i ser, mieszam. Trzymam na patelni do momentu rozpuszczenia się sera, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Ziemniaki na talerzu posypuję natką i posiekaną pepperoni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)