czwartek, 5 października 2017

ZAPIEKANKA GYROS


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 400 g makaronu (u mnie penne),
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości),
  • przyprawa kebab-gyros,
  • opakowanie kukurydzy,
  • 6 średniej wielkości ogórków konserwowych,
  • 2 papryki czerwone,
  • 10-15 dag tartego sera żółtego,
  • olej.
Składniki sosu:
  • 5 łyżek majonezu,
  • 6 łyżek śmietany,
  • 6 łyżek ketchupu,
  • 3 większe ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Mięso kroję w większą kostkę, dobrze obtaczam w oleju (2 łyżki) wymieszanym ze sporą ilością przyprawy gyros, odstawiam na kilkanaście minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym.
  • Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam.
  • Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę.
  • Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa, 1/3 sosu, 1/2 sera, pozostały makron, sos i ser.
  • Całość zapiekam w 180 stopniach pod przykryciem około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)