WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 400 g makaronu (u mnie penne),
- 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości),
- przyprawa kebab-gyros,
- opakowanie kukurydzy,
- 6 średniej wielkości ogórków konserwowych,
- 2 papryki czerwone,
- 10-15 dag tartego sera żółtego,
- olej.
- 5 łyżek majonezu,
- 6 łyżek śmietany,
- 6 łyżek ketchupu,
- 3 większe ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso kroję w większą kostkę, dobrze obtaczam w oleju (2 łyżki) wymieszanym ze sporą ilością przyprawy gyros, odstawiam na kilkanaście minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym.
- Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam.
- Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę.
- Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa, 1/3 sosu, 1/2 sera, pozostały makron, sos i ser.
- Całość zapiekam w 180 stopniach pod przykryciem około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)