WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 25*25 CM
Składniki podstawowe:
- 350-400 g herbatników,
- 4 duże banany,
- sok z cytryny,
- kajmak (510 g).
Masa budyniowa:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej (nie margaryny!),
- szczypta soli,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 500 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Masa śmietanowa:
- 500 g śmietany 30%,
- cukier puder,
- 2 łyżki żelatyny (rozpuszczona w 100 ml gorącej wody).
Przygotowanie:
- Budyń wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną rozrabiam w 100 ml, pozostałe 400 ml zagotowuję. Gdy mleko zacznie się gotować wlewam masę budyniową i cały czas mieszam do momentu aż masa mocno zgęstnieje. Studzę (przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch).
- Masło ucieram z odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy.
- Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną.
- Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny.
- Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa budyniowa, 1/3 herbatników, kajmak, pozostałe herbatniki i banany, śmietana.
- Chłodzę w lodówce przez minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły.
Zapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńA z budyniem i bananami po prostu nie sposób się pomylić...
:)
Zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. :)
Usuń