poniedziałek, 13 listopada 2017

CIASTO BEZ PIECZENIA Z BUDYNIEM I BANANAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 25*25 CM

Składniki podstawowe:
  • 350-400 g herbatników,
  • 4 duże banany, 
  • sok z cytryny,
  • kajmak (510 g).
Masa budyniowa:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej (nie margaryny!),
  • szczypta soli,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Masa śmietanowa:
  • 500 g śmietany 30%,
  • cukier puder,
  • 2 łyżki żelatyny (rozpuszczona w 100 ml gorącej wody).

Przygotowanie:
  • Budyń wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną rozrabiam w 100 ml, pozostałe 400 ml zagotowuję. Gdy mleko zacznie się gotować wlewam masę budyniową i cały czas mieszam do momentu aż masa mocno zgęstnieje. Studzę (przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch).
  • Masło ucieram z odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy.
  • Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną.
  • Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny.
  • Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa budyniowa, 1/3 herbatników, kajmak, pozostałe herbatniki i banany, śmietana.
  • Chłodzę w lodówce przez minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły.

2 komentarze:

  1. Zapowiada się smakowicie!
    A z budyniem i bananami po prostu nie sposób się pomylić...
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)