niedziela, 12 listopada 2017

SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki podstawowe:
  • pierś z kurczaka,
  • średniej wielkości cukinia,
  • średniej wielkości papryka.
Składniki marynaty:
  • 4 łyżki oleju,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie, ale warto dodać).
Dodatkowo:
  • 8 patyczków do szaszłyków (u mnie te dłuższe).
Przygotowanie:
  • Mięso, cukinię i paprykę kroję w kostkę.
  • Przygotowuję marynatę - olej dokładnie łączę z przyprawami.
  • Kurczaka oraz warzywa mieszam z marynatą, nabijam na patyczki do szaszłyków i odkładam do lodówki (najlepiej na noc, aby szaszłyki nabrały lepszego aromatu).
  • Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Oczywiście można również upiec na grillu. :)

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)