WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
(+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU)
(+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 40 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-14
WYMIARY TORTOWNICY: 22 CM.
Składniki podstawowe:
- Biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty Przepis tutaj :)
Składniki kremu białego:
- 300 g mascarpone,
- 330 g śmietany 30%,
- cukier puder.
Składniki kremu czekoladowego:
- 250 g śmietany 30%,
- 250 g mascarpone,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- cukier puder.
Składniki nasączenia:
- Mocna kawa (3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 120 ml wody),
- kilka kropel aromatu waniliowego.
Dodatkowo:
- 6 czekoladowych różyczek,
- opakowanie złotych perełek.
Przygotowanie:
- Każdy blat nasączam przestudzoną kawą.
- Przygotowuję biały krem: ubijam śmietanę z cukrem pudrem (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach).
- Przygotowuję krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do przestygnięcia (aż będzie lekko ciepła, a nie gorąca). Mascarpone miksuję z cukrem pudrem (około 4 łyżek), nie przestając miksować wlewam czekoladę cienkim strumieniem. Na koniec stopniowo dodaję śmietanę i mieszam aż składniki połączą się ze sobą i nabiorą gęstej konsystencji.
- Pierwszy blat smaruję 1/3 białego kremu, kolejny kremem czekoladowym, ostatni blat i boki tortu pozostałym kremem białym.
- Tort dekoruję złotymi perełkami i czekoladowymi różyczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)