sobota, 11 listopada 2017

TORT Z DWOMA KREMAMI



























WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
(+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 40 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-14
WYMIARY TORTOWNICY: 22 CM.

Składniki podstawowe:
Składniki kremu białego:
  • 300 g mascarpone,
  • 330 g śmietany 30%,
  • cukier puder.
Składniki kremu czekoladowego:
  • 250 g śmietany 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • cukier puder.
Składniki nasączenia:
  • Mocna kawa (3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 120 ml wody),
  • kilka kropel aromatu waniliowego.
Dodatkowo:
  • 6 czekoladowych różyczek,
  • opakowanie złotych perełek.
Przygotowanie:
  • Każdy blat nasączam przestudzoną kawą.
  • Przygotowuję biały krem: ubijam śmietanę z cukrem pudrem (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach).
  • Przygotowuję krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do przestygnięcia (aż będzie lekko ciepła, a nie gorąca). Mascarpone miksuję z cukrem pudrem (około 4 łyżek), nie przestając miksować wlewam czekoladę cienkim strumieniem. Na koniec stopniowo dodaję śmietanę i mieszam aż składniki połączą się ze sobą i nabiorą gęstej konsystencji.
  • Pierwszy blat smaruję 1/3 białego kremu, kolejny kremem czekoladowym, ostatni blat i boki tortu pozostałym kremem białym.
  • Tort dekoruję złotymi perełkami i czekoladowymi różyczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)